29 Nov

Rotari klub Novi Sad-Dunav je obezbedio više od 40.000 evra materijalne i oko 2.000 evra finansijske pomoći Novosadskom pozorištu (Újvidéki Színház), u okviru dve tradicionalne akcije “Noć talenata u pozorištu” (Rotary Talent Night-Theatre Night).

Zlatni sponzor akcije bila je kompanija “Maranta” iz Sombora, zahvaljujući kojoj je Rotari klub Novi Sad-Dunav obezbedio drvnu građu u vrednosti od 40.000 evra, koju će Novosadsko pozorište moći da iskoristi za postavljanje parketa, renoviranje bina, plakara i svega što je potrebno da bi ovaj prestižni teatar mogao da radi u što boljim uslovima.

U okviru akcije prikupljeno je i više od 200.000 dinara preko drugih donatora i ličnih priloga rotarijanaca i njihovih prijatelja, što je takođe biti namenjeno Novosadskom pozorištu.

Akciju su pomogle i sledeće kompanije i organizacije: NinaMedia, Cord-iPS, Rekord Erdeš, Kulturno sklonište, Resto bar Hedonija, Eugen Chocolate, Adverto, Galerija BelArt, Vinarija Belo Brdo, Vinarija Mačkov podrum, Vinarija Kovačević, Vinarija Deurić, Vinarija Kiš, Vinarija Petrović, Vinarija Miljević, Vinarija Kurilić, Vinarija Salaxia.

Valentin Vencel i Dinko

Valentin Vencel (desno), upravnik Novosadskog pozorišta, zahvalio je rotarijancima na velikoj pomoći

Novosadsko pozorište je, na svoj 40. rođendan, tokom prošle sezone, osvojilo najviša priznanja u Srbiji i u Mađarskoj: nagradu Sterijinog pozorja, nagradu Bitefa, mađarsku nacionalnu nagradu. To pozorište predstave igra na mađarskom a titluje ih na srpski jezik.

“Noć talenata” je tradicionalna akcija Rotari kluba Novi Sad-Dunav, a prošle godine rotarijanci su pomogli mladim novosadskim robotičarima da otputuju na međunarodno takmičenje.

U okviru svečanosti, koja je održana u Novosadskom pozorištu, po prvi put u istoriji novosadskog rotarijanstva održana je i zajednička polugodišnja skupština tri novosadska kumovska kluba, koja je bila otvorena za javnost.

“Faktički to je bilo druženje ‘oca, sina i unuka’: Rotari klub Novi Sad, najstariji novosadski klub i ‘otac’ rotarijanstva u Novom Sadu, osnovao je Rotari klub Novi Sad-Dunav, dok je taj klub, ‘sin’, osnovao ‘unuka’, odnosno najmlađi novosadski klub, Rotari klub Novi Sad-Alma Mons”, rekao je Dinko Gruhonjić, predsednik RC Novi Sad-Dunav.

Rotarijanci su Novosađanima predstavili svoj rad, a sve u skladu sa ovogodišnjim motom svetskog Rotari pokreta: “Osvetli Rotari!”

“Drugim rečima, rotarijanci su svojim sugrađanima približili šta radi Rotari pokret, na koji način pomaže lokalnoj zajednici, i tako doprineli demistifikaciji velike rotarijanske zajednice, koja u svetu broji više od milion i dvesta hiljada članova”, kazao je Gruhonjić.

Prisutni su uživali i u muzici Centra za muzičko obrazovanje “Kulturno skonište”, čija je misija da rokenrol kulturu prenese na mlađe generacije.