14 Nov

Rotari klub Novi Sad-Dunav pomogao je sa 350.000 dinara Timu robotičara „M41+”, koji čine studenti Mehatronike sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, da se pripreme za nastup sledeće godine na prestižnom evropskom takmičenju u robotici “Eurobot 2018”.

Rotarijanci su sredstva prikupili zahvaljujući donatorima i gostima na tradicionalnoj manifestaciji “Rotary Talent Night”, koja je održana večeras u novoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Prikupljena sredstva namenjena su mladim robotičarima za kupovinu delova za izradu robota kojim će se predstaviti na takmičenju. “Reč je o izvrsnim studentima i nepobitna je činjenica da robotičari predstavljaju pravi intelektualni brend Novog Sada, Vojvodine i Srbije”, kazala je predsednica Rotari kluba Novi Sad-Dunav Svetlana Knežević.

Tim robotičara “M41+” pre dve godine je bio četvrti u Evropi, prošle godine je bio treći a ove godine su bili drugi. “Sada želimo da nastavimo niz i da budemo prvi”, poručili su robotičari, a njihov profesor Branislav Borovac rekao je da veruje da oni mogu da postignu takav uspeh, iako ni izbliza nemaju dovoljno sredstava na raspolaganju kao njihove kolege iz razvijenijih evropskih zemalja.Deca2

Svečanost su svojim izvanrednim nastupima uveličali i mlada pijanistkinja Ivana Damjanov, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i Hor maturanata novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Zahvaljujući novosadskoj Galeriji Bel Art i Osnovnoj školi “Ivan Gundulić” iz Novog Sada održana je i aukcija umetničkih slika, a sva prikupljena sredstva sa aukcije takođe su ušla u fond pomoći robotičarima.

Rotari klub Novi Sad-Dunav posebnu zahvalnost duguje sledećim firmama i pojedincima: Infostud Subotica, Levi9 Novi Sad, Zesium Novi Sad, Zvezdan Žarić, Maximus 021 Novi Sad, Zavrtanik Novi Sad, Picerija Savoca, Ister Novi Sad, RC Beograd Metropolitan, RC Beograd Skadarlija, Balkans Security Services Beograd, Aleksandar Nedeljković

Posebnu zahvalnost dugujemo i prijateljima manifestacije: Standard Water Novi Sad, Adverto Novi Sad, EUGEN fabrika čokolade, Vinarija Mačkov Podrum, OŠ Ivan Gundulić Novi Sad, Galerija Bel Art, Vinarija Zeremski.

D.G.