27 Nov

U utorak, 24.11., predavanje na temu “Kako pametno iskoristiti višak hrane – iskustva Food Surplus Hub Slovenia”, održao je Matej Poljanšek, iz Fortuna Academy i jedan od osnivača Food Surplus Hub Slovenia.

Food Surplus Hub Slovenia (FHS) je od lokalnog projekta prerastao u inicijativu a evropskom nivou, koja spašava ljudske živote. Ovaj projekat ima za cilj da smanji količinu hrane koja se baca, prikupljanjem viška hrane od  proizvođača, restorana, super marketa itd, i nakon pripremanja obroka, njihova distribucija naj ugroženijima. FHS, takođe, ulaže velik napor u edukovanje ljudi kroz prenošenje znanja o održivom življenju, a naročito o održivom obezbeđivanju hrane. Food Surplus Hub Slovenia je u januaru 2016. godine, zajedno sa slovenačkom vladom, organizovao prvu Slovenačku konferenciju posvećenu viškovima hrane.

Pored Mateja o viškovima hrane govorio je i Uroš Colja, generalni sekretar organizacije Humanitarno društvo Hrana za življenje – Humanitarno društvo Hrana za življenje – Food for Life Slovenia, Irena Kos, bivša guvernerka distrikta 1912 i članica Rotary klub Ljubljana Julija i Edvard Škodič, član ROTARY KLUB LJUBLJANA.

Čuli smo na koji način se ostvaruje saradnja sa velikim trgovinskim lancima, od kojih se preuzimaju zdravstveno ispravne namirnice od kojih se pripremaju ukusni obroci za ugrožene kategorije stanovništva. Dotakli smo se teme različitih označavanja proizvoda labelama “najbolje upotrebiti do”, odnosno “upotrebljivo do”. Diskutovali smo i o zakonskoj regulativi Evropske unije u ovoj oblasti.

Zaključak je da se sa jedne strane puno ispravne hrane baca, dok je u društvu sve veći broj onih koji nisu u mogućnosti da obezbede dovoljno hrane, te da ima puno prostora za projekte koji bi diprineli umanjenju ovog disbalansa.

Snimak predavanja je dostupan na linku: https://fb.watch/20NSuxTz6r/