10 Apr

Rotari klub Novi Sad – Dunav osnovan je 2005. godine, a kumovski-mentorski klub bio nam je Rotari klub Novi Sad.

Prva predsednica našeg Rotari kluba bila je Ljiljana Zumbulović. Od tada do danas predsednici su bili: Vojkan Vuletić, Vlastimir Vuković, Natalija Marko, Siniša Soro, Vesna Latinović, Milan Dimitrić, Marin Barjaktarović, Marko Putnik, Dinko Gruhonjić i Tibor Klozi.

U istoriji kluba realizovali smo brojne akcije: satovi i štapovi za slepe i slabovide, medicinski uređaji za Dečju bolnicu u Novom Sadu, klima uređaji za porodilište u Novom Sadu, štampariju za slepe i slabovide, specijalne krevete za negu bolesnika u Domu za lica ometena u razvoju u Staroj Moravici pored Bačke Topole, revitalizovali smo izvore pitke vode na Fruškoj gori, pomagali Novosadskom pozorištu, mladim robotičarima, Forumu za novi ples Srpskog narodnog pozorišta, Domu za decu i oladinu ometenu u razvoju u Veterniku, a pružili smo i veliku pomoć građanima koji su bili pogođeni velikim poplavama 2014. godine…

Rotari klub Novi Sad – Dunav tokom godine realizuje više akcija, s fokusom na naše tradicionalno Rotari takmičenje u kuvanju (Rotary Food Contest), koje realizujemo svake rotarijanske godine, druge subote u junu mesecu. Od rotarijanske 2013/14. godine ustanovili smo i jesenju akciju Noć talenata (Rotary Talent Night), koja je posvećena pre svega mladim i talentovanim ljudima, koji su u Srbiji nažalost veoma često na marginama društva.

Rotari klub Novi Sad – Dunav pobratimio se do sada sa Rotari klubom Subotica, Rotari klubom Beograd – Metropolitan, sa Rotari klubom Ruse – Dunav iz Bugarske, Rotari klubom Seged – Tisa iz Mađarske, Rotari klubom Čatež iz Slovenije…

Svi naši bivši predsednici dobitnici su prestižnog rotarijanskog priznanja “Pol Heris” (Paul Harris). Mnogobrojni naši članovi bili su a i danas su članovi distriktnog lideršip tima.

S ponosom ističemo da nesebično služimo lokalnoj zajednici u skladu sa osnovnim motom Rotari pokreta.