12 Nov

Od večeras je Novi Sad dobio još jedno mesto na kome će mladi novosadski umetnici imati priliku da svoj rad.

U četvrtak 12. novembra u 18 časova ispred ulične „Galerije na Štrafti“ u zgradi Crvenog krsta Novog Sada na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Pionirske ulice Dalibor Rožić član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dragan Lazić sekretar Crvenog krsta Novog Sada, Ljubomir Paljić predsednik Rotari kluba Novi Sad Dunav je u prisustvu mlade umetnice Ane Vrtačnik i Vesne Latinović direktorke Galerije Bel Art i autorke projekta svečeno otvorio Galeriju na Štrafti.

Projekat su pokrenuli Rotari klub Novi Sad Dunav i Crveni krst Novog Sada a namenjen je predstavljanju i promociji mladih novosadskih umetnika.

Štrafta je čuveno novosadsko šetalište na Bulevaru Mihajla Pupina (9 do 19) koje je 80-tih godina XX veka bilo kultno mesto na kome su se mladi Novosađani u večernjim šetnjama družili, udvarali, „zabavljali“, rugali, smejali, razmenjivali priče i dosetka. U toku prethodnih meseci zalaganjem RK NSD rekonstruisan je izlog na zgradi Crvenog krsta i transformisan u uličnu galerijiu. U narednoj fazi projekta organizovaće se mesečne izložbe na kojima će se predstaviti mladi novosadski umetnici sa ciljem da ih upozna šira javnosti, da bi se pružila podrška njihovoj kreativnosti, trudu i postignućima. Godišnji program mesečnih izložbi će se realizovati pod mentorstvom Galerije Bel art u saradnji sa Akademijom umetnosti, Fondacijom Mali Princ i SULUV om. Na kraju godišnjeg ciklusa izložbi, Rotari klub Novi Sad i Crveni krst Novog Sada će organizovati izložbu i humanitarnu aukcija radova umetnika koji su predstavljeni u toku godine.

 

Izlagački program započinje izložbom Ana Vrtačnik Govor niti

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student završne godine doktorskih studija na istoj Akademiji gde se bavi istraživanjem primene biomimetičkih oblika i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije. 2016. godine bila je stipendista letnje Akademije u Salzburgu gde je pohađala program „Painting Laboratory“ kod profesorke Varde Caivano. Naredne godine učetvuje na jednomesečnoj rezidenciji koju organizuje „Red Gate“ galerija u Pekingu gde sa još četvoro umetnika iz Velike Britanije organizuje izložbu „Good neighbours“.
Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa različitim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija…). Osvojila je nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, Nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u umetnosti, Prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“ i mnoge druge.

Galerija na Štrafti je višeslojan projekat kojim se nastavlja tradicionalno uspešna saradnja dve svetske humanitarne organizacije, podseća na zaboravljeno kulturno nasleđa našeg grada, oživljava lokacija nekad čuvene Štrafte kao mesto za umetničke akcije u javnom prostoru, Projekat započet 2019. godine svojim je konceptom anticipirao vreme koje je donela pandemija Korona virusa jer se komunikacija sa umetničkim delom odvija na otvorenom prostoru bez direktnog kontaka. Izložbe će putem QR coda pratiti dodatna virtualna prezentacija na web stranici i instagram profilu

Galerija na Štrafti na atraktivnoj i frekventnoj lokaciji omogućava direktnu vizuelnu komunikaciju sa brojnom publikom, pešacima prolaznicima i drugim učesnicima u saobraćaju. U susret godini Evropske prestonice kulture uz postoje’e 3 kamerne galerije u neposrednom susedstvu (SULUV-a, Mali likovni Salon i Bel art) Novi Sad dobija svojevrsnu ulicu galerija.